Error: Object reference not set to an instance of an object. Den norrländska mjölken i centrum på turnerande restaurangen Mjölk - Norrmejerier: Gör gott
Start / Den norrländska mjölken i centrum på turnerande restaurangen Mjölk
Linnea

Den norrländska mjölken i centrum på turnerande restaurangen Mjölk

Till fika och till pannkaka är mjölken för många ett naturligt val. Men nu har Linnéa Liljedahl, känd från Kockarnas kamp och nyutsedd jurymedlem i Årets Kock, tagit fram en meny med sju moderna rätter som gör sig som allra bäst med norrländsk mjölk. Bland rätterna hittar vi till exempel råraka med sikrom med mellanmjölk toppad med lättvispad grädde. Under juni kommer menyn att serveras på pop up-restaurangen Mjölk, som gör fyra unika gästspel på kända restauranger i norra Sverige.

Mjölk som måltidsdryck syns allt mindre på de svenska middagsborden. Med anledning av detta ville Norrmejerier, genom en gourmetmeny komponerad av Linnéa Liljedahl, lyfta fram smakmöjligheterna som uppstår när den norrländska mjölken som dryck ställs i centrum. Ett initiativ som gagnar både finsmakare och de norrländska mjölkbönderna.

– Många har kanske glömt bort mjölk som middagsdryck. Det har därför varit väldigt roligt att få utforma en gourmetmeny med närproducerad mjölk från norrländska bönder att utgå ifrån. Nu är jag väldigt spänd på hur den kommer att tas emot av våra gäster, säger Linnéa Liljedahl.

Bland annat kommer gästerna bli serverade salta popcorn med kall mjölk, som bygger på ett starkt barndomsminne hos Linnéa; modern råraka med mellanmjölk,toppad med lättvispad grädde, samt kakao- och kaffeglass med kaffeganache, vilket serveras med en kopp varm mjölk. Detta är dock bara ett axplock av den fullständiga sjurättiga menyn, som kommer att presenteras i sin helhet längre fram

– Vi är väldigt nöjda med den meny Linnéa tagit fram. Hon har lyckats kombinera norrländsk mjölk med gourmetmat på ett modernt och minst sagt spännande vis. Vi är stolta över att kunna göra gott för hela Norrland i ett initiativ där den lokalproducerade mjölken sätts i ett lite oväntat sammanhang och hoppas att det ska inspirera många hemmakockar att göra samma sak, säger Kristina Stiernspetz, kommunikationschef, Norrmejerier.

Restaurang Mjölk kommer göra gästspel på följande restauranger under en juniturné:

Örnsköldsvik: Linnéa & Peter 4 juni
Luleå: Hemmagastronomi 10 juni
Sundsvall: Söråkers Herrgård 13 juni
Umeå: Bistro Le Garage 17 juni

Bokning för de exklusiva platserna öppnas upp den 22 maj på Norrmejeriers hemsida. Platserna är begränsade. Den fullständiga gourmetmenyn samt recept signerad Linnéa Liljedahl kommer även att presenteras efter att de exklusiva gästspelen är genomförda så att alla nyfikna kan återskapa hela menyn hemma.